Games opening in:

Eduroam Wi-Fi internet

Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je danas u većinu novih osobnih računala, tableta, PDA uređaja i mobitela. Također je uobičajeno nuditi roaming uslugu što podrazumijeva mogućnost pristupa mreži s različitih uređaja i lokacija uz uporabu jedinstvenoga elektroničkoga identiteta.

eduroam™ (education roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Hrvatska je od samoga početka zahvaljujući Srcu i sustavu AAI@EduHr aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam.

Autentikacija u sustavu eduroam temelji se na standardima 802.1x i zasniva na međunarodnoj hijerarhiji RADIUS poslužitelja u koju su uključeni i središnji poslužitelji sustava AAI@EduHr.

Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Namjenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Trenutno je dostupna na brojnim lokacijama u Hrvatskoj te na više od 10000lokacija diljem svijeta.

Osim što nosi ulogu nacionalnog operatera eduroam usluge u Hrvatskoj, Srce je kao partner CARNeta, u okviru GÉANT projekta i koordinator europske eduroam usluge.

 

Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016 pokazale su kao pravi poticatelj i razlog širenja ove mreže u Hrvatskoj, koja je svojim bežičnim signalom premrežila Zagreb i Rijeku.

  • http://www.srce.unizg.hr/pressroom/zagreb-je-postao-eduroamtm-grad/
  • http://www.srce.unizg.hr/pressroom/rijeka-postala-eduroam-grad/
What next?

What next

EUG News & Events

All News & Events
12 Jul

European Universities Games Zagreb-Rijeka 2016

25 Jul

Goodbye party

24 Jul

Without Hamlet

Sport doesn't build character, it reveals it

HEYWOOD BROUN

Winners never quit, losers never win

VINCE LOMBARDI

A lifetime of training for just 10 seconds

JESSE OWENS

I agree